Naslednjih nekaj mesecev Pluton, gospodar podzemlja, počasi pleše vzvratno čez znamenja vodnarja in kozoroga. Od 1. maja do 11. oktobra bodo tako teme povezane s Plutonom – moč, nadzor, evolucija, transformacija ter smrt in ponovno rojstvo – bolj v ospredju, a hkrati utišane. Retrogradnosti poudarjajo planetarne teme, hkrati pa poudarjajo morebitne težave, ki jih je treba razrešiti.

Ker se je Pluton pred kratkim premaknil v znamenje vodnarja – 23. marca – je prišlo do kolektivnega premika energije. Prehod iz materialno osredotočenega, ekonomičnega in ciljno usmerjenega kozoroga v idealističnega, neodvisnega in nenavadnega vodnarja je bil precejšnja sprememba. Od leta 2008 je Pluton poudaril in preoblikoval način kako poslujemo, denar in kapitalistične strukture. Številni stari sistemi in tradicije – tema kozoroga – so propadli in bili nadomeščeni z novimi.

Torej, kaj lahko pričakujemo s to retrogradnostjo?

No, glede na to, da Pluton pleše po obeh znamenjih, bo zagotovo treba zaključiti nek posel. Pluton se bo 11. junija premaknil iz vodnarja zopet v kozoroga in oktobra končal retrogradno potovanje na 27 stopinji kozoroga. Ko je kateri koli planet na zadnjih stopinjah znamenja, je to znano kot “anaretična” stopinja.

Pluton je bil tukaj že prej, zato smo že bili priča nujnosti in krizi, ki ju ustvarja ta stopinja. Kriza pomeni tudi preobrat. Tako se simbolična energija, ki jo to predstavlja, manifestira kot otipljivi dogodki v naših življenjih. Tudi sami se lahko soočimo s kakšno prelomnico. Morda se to odvije v naši karieri ali osebnem življenju, odvisno od tranzita Plutona v naši lastni astrološki karti.

Stvari se morda zdijo intenzivne, vendar obstaja tudi občutek opolnomočenja. Kje v vašem svetu ste postali močnejši ali se naučili prevzeti nadzor? Kje bi lahko hkrati sprostili nadzor in se malo bolj prepustili?

Med svojim časom retrogradnosti bo Pluton 20. maja prekrižal meče z vojskovodjo Marsom. To nas vabi k ravnovesju volje in moči. Nato povezava z Luninimi karmičnimi vozli v juliju ponuja zadnjo priložnost za čiščenje strupenih odnosov ali vzorcev. Končno nam dva trigona s Soncem in Merkurjem v devici v septembru omogočata, da bolj udobno stopimo v svojo moč, da se preobrazimo z milino in govorimo z globino.

Ko se bo Pluton 11. oktobra premaknil direktno, bomo lahko opazovali in razumeli globino, do katere smo se vsi potopili v zadnjih nekaj mesecih. Takrat se bomo lahko premaknili naprej z bolj integriranim razumevanjem lastne avtoritete.

May We Have The Serenity To Accept The Things We Can’t Change, The Courage To Change The Things We Can, And The Wisdom To Know The Difference”.