22. junija 2024 imamo polno Luno na 1° kozoroga. Polna Luna je nasproti Merkurja in Venere v raku, je v kvadratu z Neptunom (na 29° rib) in v širokem trigonu z Marsom (zdaj na 9° bika).

Polna Luna v kozorogu nas bo spodbudila, da ponovno preučimo teme in vzorce iz otroštva – predvsem pa zgodbe, ki smo si jih pripovedovali o tem, kdo smo, o svojih omejitvah in zmožnostih – ter se premaknemo naprej.

Polna Luna v kozorogu je priložnost, da se osvobodimo miselnosti žrtev in prevzamemo odgovornost za svoje življenje in svoje odločitve.

Polna Luna – rak vs. kozorog

Polne Lune poudarjajo napetost nasprotij. Smo v sezoni raka, zato polna Luna v kozorogu poudarja dinamiko raka proti kozorogu. Znaki na nasprotni osi imajo skupen cilj; vendar so njihovi pristopi popolnoma različni.

Rak predstavlja dom. Kozorog predstavlja delo. Rak je tisto, kar je ranljivo. Kozorog je trda fasada. Rak je naša cona udobja. Kozorog je ambiciozen, a nedosegljiv. Rak predstavlja korenine. Kozorog so veje, ki se raztezajo proti nebu.

Polne Lune in opozicije na splošno se pogosto zdijo grde preizkušnje. Ljudje se obrnejo drug proti drugemu, razkrijejo umazanijo in postanejo sovražniki – kajti le ena stran lahko zmaga, kajne?

Ne čisto. Pri opoziciji ni enega zmagovalca. Ne moremo kar tako opustiti ene strani. Opozicije ne delujejo na ta način. Ključ je v nenehnem prilagajanju in razumevanju, od kod prihaja druga stran.

Obstaja stalna potreba po povezovanju dveh svetov, ki se na prvi pogled zdita nezdružljiva.

In naše zavestno prizadevanje je, da združimo ta dva nasprotujoča si vidika, da lahko odkrijemo skupno točko – brez opustitve katerega koli od njih, ampak z resničnim razvojem v različico sebe, ki je sposobna utelešati oba.

Opozicija neizogibno transformira obe strani.

Življenje je le nenehen proces ponovnih pogajanj, prilagajanja in osebne rasti.

V osnovi življenje deluje po principu nasprotnih sil. Življenje samo se začne s trkom dveh nasprotujočih si entitet: kromosoma X in kromosoma Y.

Luna kroži zaradi ravnovesja med gravitacijo Zemlje in silo, ki jo ustvarja njeno lastno gibanje. Če bi bila Zemljina gravitacijska sila močnejša, bi lahko Luna trčila vanjo; če bi bila šibkejša, bi lahko Luna ušla iz svoje orbite.

Dinamično ravnovesje med temi silami omogoča življenje.

Na naši poti, da postanemo izpolnjeni posamezniki nenehno krmarimo in usklajujemo svojo identiteto, ki je zakoreninjena v našem izvoru (rak), z vizijo posameznikov, kakršni želimo biti (kozorog).

Potovanje še zdaleč ni enostavno. Čeprav vedno obstaja možnost, da ostanemo stagnirani in se izognemo spremembam, se ta pot morda zdi manj zastrašujoča, vendar nas na koncu drži ujete. Zaradi tega se počutimo ranljive, nezmožne v celoti podpirati sebe in obsojene na ponavljanje napak naših staršev.

Kaj se zgodi, če želimo stopiti iz cone udobja v znamenju raka in se premakniti proti cilju kozoroga? Oblačimo se kot naš šef. Kupimo lep avto. Poslušamo aspirativno glasbo. Družimo se z uspešnimi ljudmi. Posnemamo vedenja, okuse in preference družbenih skupin ali razredov, ki se jim želimo pridružiti. To je normalen in bistven del procesa individualizacije. Da bi rasli in se razvijali, se moramo najprej odtrgati od svojih korenin.

Ob prvi opoziciji Saturna pri 14 letih so mladostniki znani po svojem uporniškem zavračanju avtoritete kot dela procesa oblikovanja identitete. Da postanemo nekdo drug, moramo najprej prerezati popkovino.

Polna luna v kozorogu – križ identitete

Če povzamemo, rak (in 4. hiša) predstavlja vlečenje ali napetost, da ostanemo kjer smo in ohranimo dediščino naše družine. Kozorog (in 10. hiša) predstavlja težnjo, da si utremo lastno pot. Naš ego ali identiteta je na sredini rak-kozorog – v bistvu je to os oven-tehtnica.

Oven, Rak, Tehtnica in Kozorog tvorijo identitetni križ.

Naša zunanja identiteta (oven/ascendent) se razvija skozi interakcijo raka in kozoroga, ki uravnoveša ta dva svetova, ki se nahajata na nasprotnih polih.

Oven/ascendent predstavlja naš zavestni Ego, ki sintetizira tiste elemente osi rak/kozorog, s katerimi se identificiramo. Nasprotna točka, tehtnica/descendent, simbolizira senco ali projicirane lastnosti naše osebnosti, ki jih ne utelešamo neposredno, ampak jih srečamo preko drugih ljudi.

Nekoč je bil element raka identitetnega križa zelo dobro integriran. Ljudje so odraščali in živeli v svoji skupnosti ter ohranjali tradicijo in zapuščino svojih prednikov.

To se je v zadnjih 100 letih spremenilo. Z industrializacijo in gospodarskim napredkom smo pretrgali družinske korenine (rak), kar pomeni, da v veliki meri živimo od svojih kozorogovih teženj.

Ampak nekaj manjka.

Ko odraščamo, se zavemo, da se moramo vrniti h svojim koreninam, ne z vidika regresije, ampak zato, ker razumemo, da je to del nas, ki ga resnično moramo raziskati in imeti.

Polna Luna v kozorogu je torej odličen čas za poglobitev v to temo.