Lunacije se v mundani astrologiji uporabljajo že več stoletij. Šele v kasnejših časih so jih ljudje začeli primerjati z njihovimi natalnimi kartami.

Nova Luna oz. mlaj (takrat sta Sonce in Luna v konjukciji-sta skupaj, na isti stopinji) je čas, ko želimo začeti nekaj novega ali poskusiti prekiniti nekaj starih vzorcev. Čas poglabljanja vase. Polna Luna (Sonce in Luna sta takrat v opoziciji- sta si nasproti) je čas, ko poskušamo uresničiti stvari, ki so se začele ob novi Luni. Polna Luna je čas, ko gledamo na zunanje dogodke.

Ko se primerja karto lunacije z našo natalno karto je treba preučiti hiše, ki jih Sonce in Luna prehajata skozi natalno karto in seveda aspekte, ki jih naredita Sonce in Luna na naše natalne planete.

Mrki:

Mrki so pa veliko močnejši od lunacij. Pogledati je treba hišo, v katero mrk »pade« v natalni karti. Kar tista hiša predstavlja, tisto bo aktivirano z mrkom. Če mrk »pade« (dela kakšen aspekt) na planet v naši natalni karti bo tudi ta aktiviran.

Mnogi ljudje se bojijo mrkov, preprosto zato, ker pogosto povzročajo neke vrste krizo, ki vodi do pomembnega dogodka ali spremembe. Vendar pa je ta dogodek ali sprememba lahko zelo pozitivna. Mrki so vezani na spreminjajoče se okoliščine. Vendar smo ponavadi mi tisti, ki pospešujemo ali privlačimo spremembe, ker naši »notranji vodniki« vedo, da jih potrebujemo. Človeška bitja smo po svoji naravi progresivna in čeprav lahko ostanemo v situacijah, zaradi katerih smo dlje časa žalostni, kot bi morali, globoko v sebi vemo, da so spremembe potrebne za rast.

Vsako leto imamo več mrkov. Pojavljajo se v parih znamenj večkrat v nizu, ki traja približno dve leti na vsakih devet let. Na primer, mrki so se pojavili v parih znamenj Lev-Vodnar od leta 1998 do leta 2000, nato od leta 2008-2009, zdaj pa od 2017–2019.

O delnem sončnem mrku v znamenju Kozoroga 6. januarja 2019:

To je drugi mrk v parih znamenjih Rak-Kozorog (prvi je bil v Raku julija 2018, zadnji mrk tega niza bo v juliju 2020).

Delni sončni mrk se pojavi 6. januarja 2019 na 15 stopinjah Kozoroga. Njegovi učinki se lahko čutijo tudi do šest mesecev po dejanskem datumu mrka. Ker znamenju Kozoroga vlada Saturn so v ospredju javna življenja, kariera, ugled, dosežki in odgovornosti. Ta mrk se nanaša na nove začetke glede teh pogavij. To je čas za določanje praktičnih, dosegljivih ciljev; delo na razvoju zrelosti in zdrave pameti v osebnosti; razmišljanje o prihodnosti in pripravi nanjo; osredotočanje na konkretne načine razvoja samodiscipline in samoupravljanja; iskanju načinov, da bi izpolnili želeno obliko; sprejemanje obveznosti in priznavanje odgovornosti; sprejemanje, da smo omejeni, in da nas ironično nekatere omejitve resnično osvobajajo, da raziščemo globlje razsežnosti izkušenj, tako da jim ponudimo varno podlago in realistično negujemo svoje sanje.

Kozorog nas uči, da nas priznavanje naših omejitev dejansko osvobaja, da se osredotočimo na tisto, kar je pomembno, kje smo, kdo smo in kam želimo iti. S potencialno energijo Kozoroga iz Sončnega mrka imamo priložnost, da naredimo pomembne spremembe v našem življenju, ki nam bodo koristile tudi onkraj tega cikla Lune. Za nekatere izmed nas so okoliščine takšne, da moramo tem vprašanjem posvetiti več pozornosti. V naših življenjih se razkrivajo pomanjkljivosti v času mrka, zaradi česar se moramo redno »obnavljati« ali začeti na novo. Nekaj ​​se konča, da se lahko začne nekaj drugega. Nečemu se moramo odreči,  da bi lahko napredovali v novo poglavje v našem življenju. Čeprav je novo tako neznano, je pomembno, da se prepustimo temu neznanemu.

Točka mrka je točno med Saturnom in Plutonom, kar nakazuje, da bomo morali trdo delati, da bi dosegli svoje cilje in se bomo na poti soočali z nekaterimi ovirami. Morda se bo kje zatikalo, ker nas bosta le omejevala dva »težka« planeta, ampak tukaj bo močna želja po uspehu in lepa povezava mrka z Neptunom nam bo vlivala moč, da bomo upoštevali naše čustvene ter duhovne potrebe in sledili svojim idealom.

Mrk se vedno pojavi blizu luninega vozla, severnega ali južnega, ta mrk je blizu južnega vozla. To nakazuje, da bomo morda oklevali glede sprememb ter se raje držali preteklosti. Najverjetneje je, da bomo morali opustiti nekaj, kar nas drži nazaj, izpustiti in izstopiti iz cone udobja.

Tisti, ki imamo planete povezane s stopinjami mrka bomo mrk bolj čutili, spodbujeni bomo,  in zato se lahko počutimo izčrpane in utrujene, tako fizično kot psihično. Treba je opustiti, oprostiti, očistiti in izpustiti preden začnemo nekaj novega. Lahko se zgodi, da bomo popolnoma preoblikovali področje življenja, v katerem je znamenje Kozoroga v naših natalnih kartah. Večji razvoj dogodkov na teh osebnih področjih, se bo verjetno pojavil v naslednjih 3-6 mesecih. Upoštevajmo, da je to en mrk v seriji mrkov, ki padejo v par znamenja Kozorog-Rak. Vsak ne bo občutil učinka mrka z enako intenzivnostjo. Tisti, katerih osebni planeti se aktivirajo s stopinjo mrka, bodo najbolj občutili njegove učinke na osebni ravni.

Ta mrk se pojavi na 15 stopinji Kozoroga, se pravi ga bodo najbolj čutili ljudje, rojeni z osebnimi planeti na približno 10 do 25 stopinji kardinalnih znamenj (Oven, Rak, Tehtnica in Kozorog).

Sončni mrki, ki so se pojavili skoraj na isti stopinji kot je današnji, so bili še 4. januarja 1973, 4. januarja 1992 in 4. januarja 2011. Da bi bolje razumeli, kaj lahko za vas pomeni ta serija mrkov, bi morali razmisliti o teh obdobjih in temah, ki so vas obkrožale v tem času. Najbolj podobni sklopi mrkov, ki so se pojavljali v parih znamenj Rak-Kozorog pa so se pojavili od julija 2009 do julija 2011, od julija 2000 do junija 2002, od julija 1990 do decembra 1992 in od julija 1981 do junija 1983.