…je naslov nekega filma, v katerem sta fant in punca lovca na zaklade. Po številnih prigodah in nezgodah ga na koncu seveda najdeta in kar je najbolj pomembno, najdeta tudi sebe in drug drugega.

Ne, ni vse zlato kar se sveti, tako kot tudi ni vsak, ki ima naziv psiholog, dober psiholog. Kaj te naredi dobrega psihologa? Diploma? Vsekakor ne. Diploma ni nič. Je samo list papirja. In ta list papirja ti ne daje nobene pravice, da označuješ otroke z »lenimi, nedelavnimi, neposlušnimi« samo zato ker ni v skladu z nekimi psihološimi merili. Prav noben list papirja ti ne daje te pravice. Otroku se te besede vtisnejo globoko v spomin, v njegovo podzavest. In ko bo ta otrok zrastel in bo imel na določenih področjih v življenju težave, pa čeprav se bo še tako trudil, se bo mogoče, če bo imel to srečo, začel spraševati zakaj mu tu šepa. Le zakaj?

Slovenci smo res zagamano trdi, kar se tiče nekaterih stvari. Naši tradicionalni starši, ki celo otroštvo vcepljajo otrokom v glavo, da morajo bit taki kot drugi, da ne bi izstopali..joj, le kaj bodo drugi rekli, sramota za družino. Tiho bit, ne izražat svojega mnenja sploh, pridni bit, se učit, da bodo dobili službo in svoj denar. Veliko denarja. Da bodo kot sosedovi otroci. Da bodo vsi videli kakšnega uspešnega otroka so vzgojili, ko se bo vsakih par mesecev pripeljal z novim avtomobilom. Tipično slovensko. Zakaj že? Da se ta otrok pri svojih 30 letih začne spraševati kdo sploh je, da se začne spraševati zakaj sploh ne zna komunicirat v partnerstvu?

Vsak, prav vsak ima pravico do svojega mišljenja in izražanja, vsak je sebi edinstven. Ali otrok pri svojih 15-ih res ve, kaj si želi delati celo življenje (izjeme izvzete)? Nebi rekla. Vpiši se v eno srednjo šolo, da pridobiš poklic, potem boš že sam videl kam te bo pot nesla. Poslušaj sebe.

Ne, res ni vse zlato kar se sveti. In en list papirja v današnjem času posamezniku ne prinese naziva. Res pa je, da ima vsak pravico do svoje resnice in do izražanja. Ampak s tem ne škodujmo drugim. Najdimo sebe, ostale pa pustimo, da gredo svojo pot.