Lunini mrki so usmerjeni v odnose. Kriza, ki jo ti mrki ponavadi izzovejo, je kriza našega notranjega pomanjkanja – čas, ko se nenadoma zavemo naših osebnih potreb ali želja in to lahko vpliva na prekinitve odnosov. Lahko pa se tudi dve osebi nenadoma zavesta potrebe drug po drugem. Čeprav so Lunini mrki bolj usmerjeni na odnose kot Sončni, ne gre vedno za partnerski odnos. Lahko sprožijo zavest o potrebi na drugih področjih našega življenja, kot so naš odnos do dela, našega zdravja in telesa… To je čas, ko pride do svetlobe vse kar je že nekaj časa prej kipelo pod površjem.

Lunin mrk je močnejši od polne Lune in njegovi učinki so daljši, trajajo lahko tudi več mesecev. Dovršil se bo na osi Lev-Vodnar, ki obravnava ravnotežje med vsem, kar je osebno (Lev) in vsem, kar je neosebno (Vodnar). Energija Leva je ustvarjalno samoizražanje in spodbuda individualnemu egu, ki ga prejmemo skozi užitek in romantiko, medtem ko Vodnar vodi skupino, prijateljstva in objektivnost. Ta Lunin mrk nas spodbuja, da vzpostavimo ravnovesje med romantiko in prijateljstvom ter med izražanjem na oseben in neoseben način. Luna v Levu predstavlja ponosnega in intenzivnega posameznika, ki ni zadovoljen s tem, da je preprosto eden izmed članov ekipe. Sonce v Vodnarju pa individualistično ceni neodvisnost in ekipo. Mrk osvetljuje ta konflikt.

Nekakšna kriza (ki je lahko kriza zavesti) ali nenadna zavest o pomanjkanju v naših življenjih, nam daje priložnost za raziskovanje naših čustvenih potreb v kontekstu »hiše«, kjer se mrk pojavi v naših natalnih kartah. Odnosi so lahko v tem času dramatično izzvani ali se okrepijo. Naše odkritje je čustveno nabito in dramatično. Razumevanje našega pomanjkanja pa nas lahko spodbudi k pozitivnim ukrepom.

Polne Lune in Lunini mrki prinašajo izpolnitev vprašanj v naših življenjih. Ta Lunin mrk nas spodbuja, da naredimo potrebne spremembe v našem življenju. Področja življenja, ki jih aktivira mrk, se nam lahko dramatično obrnejo… Upoštevajmo, da karkoli se zgodi v tem času ni nič resnično novega. Vprašanja so kipela v nas in čustva so se gradila. Nekaj ​​se bo pokazalo v času Luninega mrka in če stopimo v stik z našimi čustvi, lahko dobimo boljšo predstavo o tem, kaj je treba spremeniti ali kaj mora iti.

Ta Lunin mrk v Levu nas bo potisnil v stanje povečane zavesti o pomanjkljivostih v naših romantičnih odnosih, odnosih z otroki in ustvarjalnih dejavnostih. Luna v Levu je drzna, ustvarjalna, ekspresivna in ljubeča, lahko pa je tudi melodramatična in egoistična. Sedaj sprejete odločitve so zato čustveno usmerjene. Ta mrk je zadnji v seriji mrkov na osi Lev-Vodnar. Čas je, da razčistimo pretekle vzorce, ki nas zadržujejo pred osebno izpolnitvijo. Večje zavedanje o problemih in pomanjkljivosti v naših odnosih nas lahko motivirajo, da ukrepamo.

21. januarja 2000 je bil Lunin mrk na isti stopinji kot prihajajoč. Spomnimo se, kaj se nam je takrat dogajalo. Pa tudi obdobje od februarja 2008 do avgusta 2009 je pomembno, saj je bilo to obdobje mrkov na osi Lev- Vodnar. Tudi to so obdobja naše preteklosti, ki so morda imela podobne teme kot ta prihajajoči mrk.