“Komaj čakam, da me karma udari!” – ni rekel še nikoli nihče…Seveda lahko ljudje rečemo: “Upam, da vas bo karma udarila”, vendar se nihče ne želi soočati s posledicami preteklega življenja in za to plačati.

Zato se ljudje bojijo mrkov, saj je znano, da so karmični.

Ampak karma ni nujno negativna. Karma pomeni posledice. Dobre in slabe. Zakon o ukrepanju in odzivu. Astrologija v svojem jedru temelji na načelu karme. Imamo natalno karto (našo karmo), nato pa tranziti in progresije oživijo to našo karmo.

Od vseh astroloških tranzitov, ki se dogajajo tam zunaj, so mrki res daleč najbolj usodni oz. karmični. Če jim le malo sledimo, kako vplivajo na našo natalno karto, smo morda že opazili, da se najpomembnejše stvari v naših življenjih dogajajo okrog mrkov.

Zakaj je to tako?

Mrk je kot izpad električne energije. Svetloba Sonca ali Lune sta blokirana, nebo pa je temno, se pravi imamo kozmični »vnovični zagon«.

Pomislimo na računalnik – vsak računalnik mora biti občasno izklopljen, da lahko pravilno deluje. Če računalnika ne izklopimo, se bo upočasnil. Občasno moramo očistiti pomnilnik če želimo, da deluje z dostojno hitrostjo. Če pa želimo to narediti, moramo ponovno zagnati računalnik, tako da ga popolnoma izključimo iz vira napajanja.

Na enak način, ko se nebo »pregreje«, potrebujemo nebesno zatemnitev, se pravi je treba zapreti vir energije. »Izklopimo« Sonce oz. Luno – tako nastane mrk in ko spet »vklopimo« enega izmed svetil, se univerzum »resetira«.

Lunina vozla in karma

Mrk se dovrši, ko je Sonce ali Luna v konjukciji z enim od Luninih vozlov. Imamo dva, severni vozel, ki kaže našo prihodnost in južni vozel, ki kaže našo preteklost.

Severni in južni vozel sta vedno v paru in vedno sta drug nasproti drugemu. Preteklost in prihodnost se nenehno prilagajata. Naša dejanja v preteklosti lahko vplivajo na našo prihodnost. Kadarkoli se odločimo, da bomo naredili – ali da nečesa ne bomo naredili, bomo ponovno pisali scenarij svoje usode.

Lunina vozla se imenujejo tudi kompas duše. Vedno nas vodijo v pravo smer.

Recimo, da so naši starši zbirali denar, da bi mi lahko šli študirat. Toda naša duša ima drug načrt. Medtem ko smo na šoli, odkrijemo, da študij ni tisto, kar naša duša potrebuje, in se odločimo, da namesto tega sprejmemo duhovno pot. In recimo, da smo v drugem letniku študija, ko mrk pade točno na naše Sonce – nenadoma se izpišemo iz šole in družina je ogorčena.

Kaj se je zgodilo? Mrk je prišel, da nam pomaga, da nas usmeri na pot našega namena.

Ker je bila šola (zapuščina iz preteklosti) na poti, ko smo pokazali svoj namen, se je moralo nekaj zgoditi. Morali smo pustiti (južni vozel) študij, da bi se premaknili naprej (severni vozel).

Tako lunina vozla delujeta skupaj. Mrki so karmična ponastavitev, kozmična prilagoditev, da lahko uresničimo svoje poslanstvo v tem življenju. Ne smemo se jih bati, v osnovi so to pozitivni astrološki dogodki, ki nas usmerjajo v pravo smer.

Mrk lahko doživimo na nešteto načinov. Če smo šli proti svojemu poslanstvu (recimo, da nismo poslušali svoje intuicije in se odločili, da ostanemo na šoli), se lahko mrk doživi kot dramatičen in nepričakovan dogodek. Mogoče nam bo zmanjkalo denarja in bomo morali opustiti šolanje. Ali pa ne opravimo izpitov. Nekaj se bo vseeno zgodilo. Ko se upiramo mrkom, jih lahko doživimo kot negativne, stresne dogodke ali nesrečo.

Vendar, če smo že na poti svojega namena, pa mrk ne bo negativno vplival na nas, ampak nas bo popeljal na »naslednjo stopnjo« naše poti.

Lunin mrk v Kozorogu 16. julija je v konjunkciji s Plutonom in Saturnom. To je zahteven mrk, toda to ne  pomeni, da ni dober za nas. Ne glede na to, kaj se zgodi, ne pozabimo, da se vse zgodi iz pravih razlogov. Vesolje vedno deluje v našo korist.