To je že peti mrk na osi Rak-Kozorog (prvi je bil julija 2018, zadnji pa bo julija 2020).

Mrk se dovrši 26. decembra 2019 na 4 stopinji Kozoroga. Njegove učinke je mogoče občutiti tudi do pol leta po dejanskem nastopu mrka. Kozorogu vlada Saturn, zato so v ospredju javna življenja, kariere, ugled, dosežki in odgovornost. Ta mrk torej govori o novih začetkih vseh teh zadev.

To je čas za postavljanje praktičnih, a dosegljivih ciljev, za razvijanje zrelosti in osebnosti, za razmislek o prihodnosti, za osredotočenje na konkretne načine razvoja samodiscipline in samoobvladovanja, za iskanje načinov, kako dati željam zadovoljivo obliko, za prevzemanje obveznosti in priznavanje odgovornosti…

Kozorog nas uči, da nas prepoznavanje omejitev pravzaprav osvobaja, da se osredotočimo na to, kaj je pomembno, kje smo, kdo smo in kam želimo iti. S to energijo Kozoroga imamo priložnost, da v svojem življenju naredimo pomembne spremembe, ki nam bodo koristile precej dlje od tega mrka.

Ob času mrka se razkrijejo tudi napake v naših življenjih in mrk nas poziva k ponovni preučitvi zadev.  Nekaj ​​se konča, da bi se začelo nekaj drugega. Morda smo poklicani, da se nečemu odpovemo, da bi začeli novo poglavje v svojem življenju. Čeprav je novo morda neprepoznavno, je pomembno, da si omogočimo potrebno predajo neznanemu.

Mrk se povezuje z Jupitrom in Uranom, kar kaže na to, da bomo odprti za pozitivne spremembe in izboljšave. Optimistični bomo, oportunistični in napredni. Prisoten bo občutek navdušenja, napredka, rasti, izboljšanja, olajšanja in sproščanja.

Mrk se dovrši blizu južnega vozla, kar kaže na to, da bomo težko izpustili preteklosti, čeprav nas zadržuje, a pozvani bomo, da le zapustimo svojo cono udobja…