Pluton začne svojo retrogradno pot 25. aprila na 25 ° Kozoroga in konča 4. oktobra na 22 ° Kozoroga. Najpomembnejši aspekt med Plutonovo retrogradnostjo bo Jupitrova konjukcija s Plutonom. Ta povečuje strah pred smrtjo zaradi pandemije koronavirusa, prinaša eksponentno rast, skrajne zakone in veliko trpljenja. Pri Plutonovi retrogradnosti v letošnjem letu se gre za test vere. Velikodušnost, prijaznost in duhovna evolucija nam bodo pomagale skozi to obdobje.

Konjukcija Jupitra in Plutona bo močna v celotnem obdobju retrogradnosti saj bo njen vpliv trajal od aprila do novembra 2020. Prinesla nam bo osredotočenje in nas vodila. Najbolj pozitivna manifestacija tega aspekta je bogastvo, velikodušnost, transformacijske spremembe in duhovna evolucija. Ampak ta povezava Jupitra in Plutona bo naredila tudi  kvadrat na Merkur, ki povečuje strah pred smrtjo in lahko povzroči skrajne, neusmiljene obsesivne misli in besede. Kar pa so negativnosti konjukcije Jupitra in Plutona, se pravi bomo lahko v tem času priča sebičnosti, pohlepu, ljubosumju, nacionalizmu, rasizmu, preganjanju, viktimizaciji in maščevanju.

Kvadrat Merkurja na Jupitra in Plutona je povezan tudi z dihalnimi težavami, se pravi s koronavirusom. Jupiter je znamenje rasti in širitve, medtem ko Pluton vlada virusom, pandemijam, množicam, globalnim dogodkom in smrti. Retrogradnost Plutona tako lahko sovpada z množično smrtjo zaradi eksponentne rasti te nalezljive bolezni. Merkurjev kvadrat pa še otežuje razumevanje izgub, trpljenja in žalosti. To bo morda preizkusilo našo vero in otežilo prepričanje ali razumevanje, da je smrt prehod. Prav tako bomo videli skrajne moči, ki jih vlade in korporacije uporabljajo za nadzor nad svobodo gibanja, izobraževanja, družbenega življenja in ponekod tudi svobodo govora. Retrogradnost Plutona prihaja z lažmi, tajnostjo, propagando in paranojo.

Pomen same retrogradnosti Plutona

Retrogradnost Plutona je reden cikel, ki traja pet mesecev vsako leto v času, ko je nasproti Sonca. Kot pri vseh zunanjih planetih tudi ta povzroča načeloma manj skrbi kot retrogradnost osebnih oz. hitrejših planetov. To je čas razmišljanja o moči in nadzoru v naših življenjih.

Če so nas ljudje nadzirali ali manipulirali z nami, je zdaj čas, da jih spustimo iz naših življenj. Če smo mi preveč nadzirali druge ali situacije je sedaj čas, da to opustimo. To ni čas za popoln izklop naše moči, ampak čas za odpravo ljudi, situacij… Usodni dogodki in ponavljajoče se teme nam bodo pokazali katere od navad, prisile, zasvojenosti ali predsodkov je treba odpraviti.

Retrogradnost Plutona je odlično obdobje za raziskovanje in pridobivanje novega vpogleda v naše samouničevalne težnje, potrebe po nadzoru in iskanje resnice s pogledom v notranjost. V prihodnjih mesecih bomo tako morda ponovno ocenjevali, kako uporabljamo svojo moč.