Venera se obrača v retrogradno smer na 28° leva. Ta tranzit – tako kot vse retrogradne Venere – je zelo pomemben. Venera postane retrogradna le enkrat na 1,5 leta – in ko se to zgodi, to močno vpliva na nas.

Venera kaže na naš subjektivni notranji svet. Predstavlja tisto, kar čutimo do stvari in ljudi – kaj nam je všeč in kaj nam ni všeč, kaj cenimo, kaj se nam zdi pomembno.

Vsi vemo, kaj hočemo, kajne? No, večino časa. Ko gre Venera retrogradno, je vsa ta subjektivna notranja realnost na pregledu. Je ta stvar še pomembna? Nam ta dejavnost še vedno prinaša veselje? Ali še vedno ljubimo to osebo?

In medtem ko seveda nekateri ljudje nenadoma spremenijo svoje mnenje, se razidejo ali doživijo bolj črnobel izraz retrogradne Venere – retrogradna Venera ne pomeni nujno vračanja k bivšim ali bankrota (Venera vlada tudi denarju, saj je denar okvir, ki ga uporabljamo za „vrednotenje“ stvari).

Retrogradna Venera je tu, da nam pomaga, da smo pozorni na svoj notranji svet: kaj je še aktualno? Kaj ni? Kaj je treba spremeniti? Kaj nam je res pomembno?

Retrogradna Venera je odličen čas za samorefleksijo, pa tudi za poglobitev naših odnosov z drugimi.