13. november 2023: mlaj ali mlada Luna na 20° škorpijona.

Nova Luna v škorpijonu je v tesni konjunkciji z vladarjem škorpijona, Marsom. Je nasproti Urana v biku in v trigonu z Neptunom v ribah….Ta mlada luna je, milo rečeno, izjemno močna.

Dobro, slabo in nepričakovano…

Dobro: nova Luna v konjunkciji s svojim vladarjem in v trigonu z Neptunom

Nova Luna je v konjunkciji z Marsom. Mars je doma v škorpijonu. To je vsekakor dobra novica. Mars v škorpijonu je močan, odporen in globoko povezan z njegovo naravo želja. Ko Mars v škorpijonu nekaj hoče, gre in to tudi dobi.

Naše želje so najmočnejša sila v vesolju. Naše želje so tisto, kar želi vesolje manifestirati skozi nas. In Mars v škorpijonu to dobro ve. Ko se Mars, Sonce in Luna poravnajo ob mlaju v škorpijonu, dobijo naše želje in nameni neverjeten zagon za manifestacijo.

Povezava z Neptunom v ribah je lep bonus. Doda pridih intuicije. Enostavno vemo, kaj storiti-kot da vesolje vodi naše korake.

Slabo: Mars nasproti Urana

Vendar…ni vse sonce in rožice. Sam bog neba, Uran, nasprotuje novi Luni iz bika. Ne da so opozicije Mars-Uran same po sebi slabe, vendar pa vsekakor obstaja možnost motenj.

Mars se lahko razjezi. Uran je nepredvidljiv. Bik-škorpijon je najbolj fiksna (trmasta) os zodiaka, zato bosta Mars in Uran vztrajala pri svojem.

Mars v škorpijonu resnično hoče doseči svoje. Toda Uran s svojo nestalno, svobodoljubno in uporniško energijo ne bo zlahka popustil. Ta spopad volj lahko privede do impulzivnih dejanj, uporniškega vedenja in težnje po premikanju meja.

Nepričakovano

Ob novi Luni v škorpijonu imamo torej namensko usmerjenega Marsa, podporni trigon z Neptunom in potencialno motečo opozicijo z Uranom. Kaj bi se lahko zgodilo? Kot pravi Uranov pregovor, “pričakuj nepričakovano”.

Malo o tem “nepričakovanem”

Morda se bojimo nepričakovanega. Lahko se ga bojimo, se mu upiramo ali ga poskušamo nadzorovati. Morda na skrivaj čakamo, da nas „reši“ neizpolnjujoče rutine ali monotonega obstoja.

“Nepričakovano” je tisti del nas, ki je bil utišan, potlačen ali nepriznan. Ob novi Luni v škorpijonu ta del nas želi biti viden. Hoče priti ven.

Seveda se v življenju zgodijo stvari, ki se nam pač zgodijo. Včasih smo prepuščeni muhasti usodi. Toda velikokrat – zlasti ko imamo opozicijski vidik – smo mi tisti, ki sprožimo, kar se zdi nepričakovan obrat dogodkov.

Ker je Mars nasproti Urana, se je pomembno zavedati, da so naša dejanja-ali nedejanja- tista, ki kličejo po Uranu. Naše želje – izražene ali potlačene – so tiste, ki prižgejo iskro, ki vodi v spremembe.

Vojak se upira ukazom, ko uboga svojo vest

Zanimiva metafora. Govori o pomembnosti uveljavljanja osebnih vrednot, tudi če so v nasprotju z zahtevami drugih oz. družbe. Vztrajali bomo in se soočili s posledicami, ne glede na vse.

Vabi nas k razmisleku o polarnosti „vest – ukazi“. Eden od načinov gledanja na to je, da je Mars (v konjunkciji s Soncem) naša vest, Uran pa nerazumni ukazi.

Toda zasuk – in pri Uranu je zasuk vedno – je odraz tega, ali je naša lastna Marsova pogojenost (vedno sem počel stvari tako) tista, ki nam „ukazuje“, kaj naj naredimo – prek zakoreninjenih, privzetih vzorcev delovati na določen način; medtem ko je Uran kot naš višji – in veliko bolj inteligenten – Jaz vest.

Z drugimi besedami, samo zato, ker (mislite, da si) to želite, še ne pomeni, da je to prava stvar za vas.

Zamera in odrešitev

Toda kot sem že zgoraj napisala, Mars v škorpijonu ne sprejme „ne“ za odgovor.

Mlada Luna v škorpijonu lahko sproži naše privzete vzorce pasivne agresivnosti in zamere.

Zamera je psihološko stanje, ki se sproži, ko čutimo, da si zaslužimo več. To še posebej velja, ko menimo, da smo naredili več, kot je bilo potrebno in še vedno nismo dosegli pričakovanih rezultatov, medtem ko se zdi, da drugi brez truda žanjejo nagrade.

Takrat se počutimo prevarane in prizadete. Mnogi se zelo trudijo, da bi dosegli svoje na način, da drugim dokazujejo, da nimajo prav, tudi če je to v nasprotju z njihovimi interesi.

Čeprav je naš občutek za pravičnost nedvomno pomemben, je prav tako pomembno, da se zavedamo, da vedno obstaja druga plat zgodbe in da lahko obstaja širša slika, ki je ne razumemo v celoti.

Če (še) nismo dobili tistega, kar smo želeli, obstaja razlog za to – in ta razlog morda ni povezan z drugimi, ampak z nami samimi. Uran v biku nas opominja, da so včasih v življenju stvari točno takšne, kot se zdijo.

Nova Luna v škorpijonu in Uran v biku

Včasih ni škorpijonske kompleksnosti. Ni potrebe po iskanju razlag ali iskanju skritih pomenov.

Uran v biku je preprostost in naraven. Ničesar ni treba dokazovati. Narava nima kaj dokazovati. Ko se upiramo Uranu v biku, se upiramo realnosti.

Namesto da se silimo proti svojim ciljem in željam po prihodnosti, je bolje ostati v realnosti sedanjega trenutka, tudi če ni tako, kot si želimo.

Zakaj?

Ker je ravno kakovost prisotnosti tista, ki nam bo pomagala privabiti pozitivne spremembe v svoje življenje. Naša sposobnost sprejemanja realnosti nam bo pomagala videti priložnosti in odpreti nova vrata.

Mlada Luna nas opominja, da lahko vedno začnemo znova. Ob novi Luni v škorpijonu ne trkajte na zaprta vrata. Oglejte si, katera vrata se sama odprejo.

Kmalu po mlaju se bosta Sonce in Mars srečala na 25° škorpijona in tako začela novo 2-letno potovanje. Več o konjunkciji Sonce-Mars pa naslednjič.