To je zelo pomemben tranzit, saj začne povsem novo Herojevo potovanje.

Sonce je naša identiteta, Mars pa način, kako ukrepamo, zato, ko se Sonce in Mars srečata na nebu, pritisnemo gumb za ponastavitev.

To je kozmični klic, da ponovno ocenimo svoje cilje, ponovno definiramo svoje želje in svoja dejanja uskladimo s svojim pristnim jazom.

Mars – impulz za delovanje

Za razliko od Merkurja in Venere, ki nikoli ne naredita polnega kroga okoli Sonca – gledano z Zemlje – je Mars prvi planet, ki naredi popolno orbito okoli Sonca. Z Merkurjem in Venero ne moremo imeti kvadratov, trigonov ali opozicij s Soncem. Z Marsom lahko.

Mars je torej prvi planet, ki izziva usodno dimenzijo naše osebnosti – Sonce – in ima svojo voljo. Mars je naša svobodna volja – kako lahko spremenimo svojo usodo in vplivamo na svoj razvoj.

Prvič se vrnemo na Marsa pri starosti 2 let. To je doba neskončnih “ne”. Pri 2 letih otrok ugotovi, da ima svojo voljo in jo želi uveljaviti.

Faza »ne« je zelo pomembna v našem psihološkem razvoju. Takrat se naučimo, da imamo meje in da lahko spremenimo svoje okoliščine.

Brez ustrezno razvitega Marsa menimo, da nimamo besede pri oblikovanju lastnega življenja, saj smo ujeti v večni otroški fazi in smo odvisni od drugih za preživetje.

Arhetip, povezan s planetom Mars je bojevnik in res je bil Mars tradicionalno bog vojne. Zanimivo je, da Mars ni bil samo bog vojne, ampak tudi kralj vojske. Ne bori se zaradi uničenja, temveč zaradi zaščite interesov kralja (Sonca).

Podobno so dejanja, ki jih izvajamo, v najboljšem interesu našega notranjega Sonca ali našega najvišjega Jaza.

Ko je Mars zdrav, naša dejanja preprosto sledijo našemu namenu – in tako rastemo in se razvijamo. Ko ne vemo, kdo smo in kaj je naš duhovni namen, so naša dejanja nepovezana, posledično pa lahko postanemo razpršeni ali agresivni.

Če se počutimo kot da smo obtičali ali brez navdiha, lahko to pripišemo nezdravemu izrazu arhetipa Marsa. Večino časa Mars povezujemo z jezo in agresijo, vendar je tudi depresija v mnogih primerih zakoreninjena v pomanjkanju izražanja Marsa. Ko naša dejanja niso usklajena z našim resničnim namenom (Soncem), ko se naš notranji ogenj ne razplamti, se znajdemo v stanju stagnacije in čustvene teže.

Mars je impulz za delovanje in zasledovanje naših potreb in želja (Venera). Ko je ta naravni instinkt oviran, ko ni izhoda za dinamično Marsovo energijo, se ločimo od sebe in pozabimo, kdo smo.

Nič ne pomaga, da v naši družbi energija Marsa ni vedno cenjena. Zasledovanje svojih želja velja za sebično. Izražanje svojega stališča v pogovoru velja za konfrontacijo. Vendar so sebičnost, jeza ali agresija običajno simptomi neusklajene energije Marsa.

Mars v svojem najčistejšem izrazu preprosto ve, kaj mora storiti. Je globoko povezan s svojo intuicijo in sprejema ukrepe, ki služijo najboljšemu interesu našega pristnega jaza.

Se počutite angažirane in motivirane? Greste za tem kar želite? Opravite kar je treba?

Ali pa vam primanjkuje energije in motivacije, odlašate in se ukvarjate s stvarmi, ki niso produktivne in vas ne vodijo k vašim ciljem?

Sonce v konjunkciji z Marsom – nov Marsov cikel

Če je slednje, je v bistvu dobro. Ta vzorec se lahko sedaj spremeni. Ko začnemo nov Marsov cikel, imamo priložnost, da pritisnemo gumb za ponastavitev.

Konjunkcija Sonca in Marsa je naša priložnost, da preoblikujemo naše marsovske impulze, uskladimo svoja dejanja z našimi pristnimi željami in se osvobodimo vsega, kar nas zadržuje.

Mnogi verjamejo, da je sprememba težka. Vedno namreč delamo stvari „na ta način“. Delati stvari drugače se zdi tuje.

Toda resnica je, da sprememba ni nujno težka. Marsov tip spremembe ni težak, ker je zakoreninjen v naših potrebah in željah (Venera). Toda zahteva ključno lastnost: pogum.

Z Marsom pravzaprav ne vemo, kaj se bo zgodilo, če ukrepamo. Lahko nam ne uspe. Morda bomo deležni kritik. Vendar rezultat ni bistvo. To, da stojimo za svojo resnico, bo za nas naredilo vso težko delo.

Kaj cenite? Kaj vas osrečuje? Kaj je naslednji korak, da svoja dejanja uskladite s svojimi pristnimi željami in stopite v življenje, ki si ga resnično želite?

Sonce v konjunkciji z Marsom v škorpijonu

Znamenje konjunkcije Sonca in Marsa nam bo dalo namige o najučinkovitejših načinih, kako izraziti svoje želje in se uveljaviti.

Ena stvar je imeti konjunkcijo Sonce-Mars v tehtnici, popolnoma druga stvar je imeti jo v škorpijonu.

Konjunkcija Sonca in Marsa se dovrši na 25° škorpijona. Se pravi je to še posebej močan Marsov cikel. Zakaj? Ker Mars dejansko vlada škorpijonu.

V škorpijonu se Mars lažje izrazi. Mars v škorpijonu je naraven v vseh stvareh Marsa.

Mars vlada dvema znamenjema: ovnu in škorpijonu.

Če je Mars v ovnu spontana akcija, je Mars v škorpijonu stoična odločnost.

Ko Mars v škorpijonu nekaj hoče, bo to tudi dobil. Pika. Za razliko od Marsa v ovnu, ki je genialna iskra iniciacije, ki spravi stvari v pogon, a nima nujno vzdržljivosti, je Mars v škorpijonu elektrarna neizprosne odločnosti.

Škorpijon je vodno znamenje, kar pomeni, da ga motivirajo najgloblja čustva. Če torej združimo vodo, fiksnost in Marsa, dobimo tip Rockyja – odporen, močan, odločen in pripravljen na soočenje z vsemi izzivi.

Mars v škorpijonu je tukaj, da nas opomni, da imamo vgrajeno vzdržljivost in odpornost, da dobimo vse, kar želimo.

Edino vprašanje, na katerega bo Mars v škorpijonu zahteval odgovor, je “Ali si to res želiš?” “Ali si to dovolj močno želiš?”

Če je odgovor ja, boš to res dobil.

Sonce v konjunkciji z Marsom v Škorpijonu – ubijanje zmaja

AMPAK. Vedno obstaja ampak.

Škorpijonove vode tečejo globoko. V škorpijonovih željah so pogosto skrite plasti razvejanosti Marsa. In zadeve pogosto niso tako enostavne, kot se zdijo.

Škorpijon kot astrološki arhetip predstavlja globoke vezi, ki se spletejo med ljudmi – vrsto vezi, ki je nujna za preživetje.

Od kmetijske revolucije naprej je imel par večjo možnost preživetja kot posamezniki sami. Starša sta vedela, da morata biti skupaj v dobrem in slabem in sta trdo delala, da bi obdržala stvari skupaj za preživetje njiju in njunih otrok.

Te globoke škorpijonske vezi so tako postale nenapisano pravilo odnosov. Naši starši so jih prenašali na nas. Prenašamo jih mi na svoje otroke. Potem pa pride do točke, ko ta nenapisana pravila ne služijo več našemu razvoju.

Ni nam treba delati stvari tako, kot so jih vedno delali. Da, ta pravila so nam dobro služila. Toda prišel je čas, da njihovo zapuščino uporabimo kot katalizator za alkimistično preobrazbo.

Kako to naredimo?

Z metaforičnim ubijanjem zmaja.

Zmaji predstavljajo našo podzavest in soočanje z njimi je simbol integracije skritih vidikov sebe.

Carl Jung je govoril o soočanju z notranjimi zmaji kot delu procesa individuacije.

Po teorijah Josepha Campbella je ubijanje zmaja ključni del junakovega potovanja. Junak se sooča z izzivi, se preobrazi in se vrne z novo najdeno modrostjo. Zmaj je ultimativni izziv ali junakov najgloblji strah.

Zmaj je prikazan v najzgodnejših legendah in mitih, vključno z zgodbo o sv. Juriju, krščanskem mučeniku, ki je ubil zmaja, ki je teroriziral mesto.

Ta starodavna pripoved predstavlja pogum narediti nemogoče – najtežjo nalogo, z nagovarjanjem mogočnega nasprotnika ter osvobajanjem skupnosti iz primeža strahu in zatiranja.

Metaforo o ubijanju zmaja najdemo tudi v vedskem mitu o Rahu/Ketu (severni vozel/južni vozel).

V mitu je lord Vishnu obglavil zmaja Svarbhānuja, ki je zahrbtno ukradel eliksir nesmrtnosti, kar je ogrozilo božanski red, ki ga simbolizirata Sonce in Luna.

Nov Marsov cikel – vedno imate izbiro

Ubijanje zmaja je metafora škorpijona za prerez popkovine – ne tako kot oven prereže ribe, da zapustimo maternico in postanemo samostojni posameznik – ampak da prerežemo našo karmično vrvico.

Ko je zmaj – metafora za našo karmično prtljago – ubit, sta preteklost (južni vozel) in prihodnost (severni vozel) ločeni.

Novo odkrita zavest o njuni ločitvi je predpogoj svobodne volje.

To razumevanje nam pomaga razvozlati niti naše preteklosti in nam omogoča, da zavestno oblikujemo svojo usodo.

Ko se zavemo da naša karmična prtljaga ne vpliva več na nas, si povrnemo moč, da sprejemamo odločitve v skladu z našim pravim jazom.

Ob konjunkciji Sonca in Marsa v škorpijonu razmislite o globoko zakoreninjenih strahovih ali zakoreninjenih vzorcih, ki vas morda ovirajo, da bi dobili, kar želite.

Katero težavo morate obravnavati, da se osvobodite pretekle pogojenosti? Katerega zmaja morate ubiti, da utrete pot osebni preobrazbi?