23. decembra 2023 Merkur ponovno vstopi v strelca, direktno pa gre spet 2. januarja na 22° strelca.

Retrogradni Merkur je eden tistih »strašljivih« obdobij v letu. Vsi imamo za povedati zgodbo o retrogradnem Merkurju (ali dve ali več). A kot ste morda opazili, niso vsi retrogradni Merkur enaki. Zdi se, da nekateri od njih vplivajo na nas močneje kot drugi.

V čem je razlika? Če imate ascendent v znamenju dvojčka ali device, ste privzeto občutljivi na retrogradnost Merkurja, ker je Merkur vladar vaše karte. Če pa imate planete ali kote med 22° strelca in 8° kozoroga, bo prav ta retrogradni Merkur za vas pomembnejši.

Ta retrogradni Merkur bo v kvadratu z Neptunom, kar bo dodalo še več elementa zmede in potencialno napačne komunikacije. Zato moramo biti res še bolj previdni pri naših komunikacijah, dvakrat preveriti podrobnosti in se tudi zavedati možnosti nesporazumov.

Vendar pa ta retrogradnost prinaša tudi priložnosti za izboljšanje naših ciljev in sanj (strelec-ribi). Mogoče smo preveč sanjali. Morda smo sanjali premalo. Morda smo svojo energijo napačno usmerili k lažnim ciljem in sanjam.

Čas je torej, da ponovno ocenimo, ponovno uskladimo in se osredotočimo na tiste želje, ki resnično rezonirajo z našim pristnim jazom.